X

Cât de des urinezi spune ceva despre tine – Când reprezintă un simptom al unei boli urinarea frecventă

A simți că trebuie să faci pipi tot timpul nu este ceva de ignorat, însă cu toate acestea urinarea frecventă poate să nu fie un motiv de panică. Iată ce ar putea provoca dorința de a merge des la baie.

De câte ori pe zi ar trebui să urinezi?

Deși toată lumea este diferită, majoritatea adulților urinează de cinci până la șapte ori în 24 de ore, cea mai mare parte fiind în timpul zilei, spune Ali Dabaja, MD, medic urolog la Spitalul Henry Ford din Detroit.

Dacă faci pipi mult mai des decât atât, înseamnă că ceva nu este în regulă?

Potențial, dar nu întotdeauna, potrivit medicului Melissa A. Laudano, medic urolog la Montefiore Health System și profesor asistent de urologie la Albert Einstein College of Medicine, ambele din New York.

Iată tot ce trebuie să știi despre cauzele urinării frecvente. În plus, opțiuni de tratament și când să discutați cu medicul dumneavoastră.

Cât este prea mult când vine vorba de urinare?

Ei bine, orice lucru care este mai des decât ceea ce este normal pentru tine ar putea fi considerat urinare frecventă, dar dacă mergi de mai mult de opt ori pe zi sau trebuie să te trezești de mai multe ori noaptea pentru a face pipi, ar putea fi o problemă.

Motivele sau cauzele urinării frecvente pot fi la fel de simple precum consumul prea mare de cafea sau alcool, până la infecții ale tractului urinar, diabet și cancer (deși rar).

CITEȘTE ȘI: Fii atent la culoarea pe care o are urina ta: Te ajută să previi anumite afecțiuni

Iată câteva cauze comune și mai puțin frecvente ale urinarii frecvente.

„Ceea ce intră trebuie să iasă”, le spune pacienților ei Kristy M. Borawski, MD, profesor asociat de urologie la Universitatea din Carolina de Nord-Chapel Hill School of Medicine.

„Prea mult din orice lichid poate duce la creșterea frecvenței urinare”, spune ea.

Băuturile cu cofeină și alcoolice sunt și mai susceptibile de a vă crește nevoia de a urina, deoarece sunt diuretice, ceea ce înseamnă că stimulează producția de urină.

Acidul citric, care se găsește în alimente și băuturi cu citrice, poate fi de asemenea un vinovat, potrivit thehealthy.com. Chiar și mâncarea picantă poate provoca dorința de a merge, adaugă dr. Dajaba. Vitamina C din dieta ta sau din suplimente poate și aceasta să contribuie. În aceste cazuri, soluția este la fel de ușoară: să reduci din presupusul vinovat.

Cistită interstițială

Denumită și sindromul vezicii urinare dureroase, cistita interstițială este o afecțiune cronică care afectează mai des femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.

„Este foarte frecvent confundată cu infecția tractului urinar , dar nu există bacterii în creștere”, spune dr. Laudano.

„Credem că este o tulburare care decurge din căptușeala vezicii urinare care detectează plenitudinea vezicii urinare și o asociază cu durere.”

Persoanele cu această afecțiune au adesea și alte afecțiuni, cum ar fi endometrioza, fibromialgia, durerea cronică, sindromul intestinului iritabil, anxietatea sau depresia.

Sarcina

În primele etape ale sarcinii, urinarea frecventă se datorează creșterii gonadotropinei corionice umane (HCG), un hormon. Pe măsură ce sarcina progresează, fătul în creștere pune presiune asupra vezicii urinare, cauzând din nou nevoia de a vă goli mai des vezica urinară.

Cu excepția cazului în care bănuiți o infecție a tractului urinar, care de obicei vine cu arsuri și dureri, nu este nimic de care să vă faceți griji.

Prostată mărită

Termenul medical pentru o prostată mărită este hiperplazia benignă de prostată (HBP). Glanda prostatică, care produce o parte din lichidul din materialul seminal, este situată sub vezică și se înfășoară în jurul uretrei.

De obicei, prostata devine mai mare pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Acest lucru este normal, dar, din cauza poziției sale, glanda se poate strânge pe uretra, blocând fluxul de urină. Ca urmare, nu puteți goli complet vezica urinară, făcându-vă să simțiți mai des nevoia de a urina, mai ales noaptea.

Medicamentele pentru relaxarea prostatei și a vezicii urinare pot ajuta.

Medicamente

Principalul vinovat aici sunt diureticele pe care medicii le prescriu adesea pentru a trata afecțiunile cardiace. Întregul scop al acestor medicamente este de a reduce presiunea asupra inimii eliminând lichidul suplimentar.

Relaxantele musculare precum Valium (diazepam) și Ativan (lorazepam) exercită uneori același efect.

Diabet

Nevoia constantă de a urina este unul dintre semnele distinctive ale diabetului zaharat, atât de tip 1, cât și de tip 2, în special în stadiile incipiente și când boala nu este bine gestionată.

Se datorează faptului că rinichii tăi trebuie să excrete apă suplimentară pentru a dilua și a elimina excesul de zahăr din sânge. Urinarea frecventă vă face să vă fie sete, un alt simptom comun al diabetului.

Obezitatea, care poate apărea alături de diabetul de tip 2, este, de asemenea, legată de frecvența urinară, spune dr. Borawski.

Urinatul des este, de asemenea, un semn al unei forme rare de diabet, diabetul insipid. Simptomul se datorează producției reduse a hormonului antidiuretic vasopresină, nu nivelurilor crescute de zahăr din sânge.

Vezică hiperactivă

Potrivit Urology Care Foundation, vezica urinară hiperactivă sau OAB nu este o boală, ci o colecție de simptome cauzate atunci când creierul vă instruiește în mod eronat vezica urinară, chiar și atunci când nu este nevoie.

Uneori, rezultă din contractarea prea des a mușchilor vezicii urinare, ceea ce vă face să faceți pipi înainte de a avea nevoie cu adevărat.

CITEȘTE ȘI: Nu știi cât de importantă e până nu o pierzi! Cum să îți păstrezi sănătatea vezicii urinare

Anxietate

Dacă ați simțit vreodată nevoia să urinați chiar înainte de a face o prezentare publică, anxietatea este motivul.

Anxietatea este „100 la sută” legată de urinarea frecventă, spune dr. Borawski. Cu cât anxietatea este mai gravă, cu atât simptomele vezicii urinare sunt mai pronunțate.

Cancerul vezicii urinare

Acest lucru este rar și, de obicei, are și alte simptome. Nu este primul lucru la care se gândește medicul dacă vă plângeți că urinați mai des.

Urinarea frecventă poate fi un simptom al acestui cancer, dar de obicei există și alte semne, în special sângele în urină.

Tratamente frecvente pentru urinare

Uneori, rezolvarea problemei este la fel de simplă ca reducerea consumului de cafea sau alcool. În caz contrar, tratamentele pentru urinarea frecventă încep de obicei cu identificarea și tratarea oricăror cauze subiacente, cum ar fi diabetul.

Controlul greutății va ajuta dacă o persoană este obeză.

Medicamentele folosite sunt de obicei anticolinergice sau agoniste. Ultima soluție este o procedură, cum ar fi injectarea de botox în vezică pentru a corecta vezica hiperactivă.

Când să solicitați ajutor medical

Consultați un medic ori de câte ori tiparele de urinare vedeți că se schimbă.

Există o urgență suplimentară dacă observați sânge în urină, slăbiciune la picioare (semn al unei posibile probleme a măduvei spinării), febră sau dureri de spate (care pot semnifica o infecție renală), precum și orice scurgere din vagin sau penis.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro